A Microsoft új játékvezérlője, a Kinect bemutatója után még napokig igen sűrűn gondoltam a játékra, és nem csak azért, mert akkora élmény volt, hanem mert irdatlan izomláz lett a lábamban – kábé negyed órányi játéktól. Azt hittem, a tesitanáraimon kívül soha senki nem fog arra rávenni, hogy guggolásból hirtelen felugorjak, amilyen gyorsan csak tudok. Márpedig úgy ugrabugráltam, teljesen önszántamból, mint egy kisgyerek: mintha az életem múlna rajta, pedig előtte megfogadtam, hogy nem csinálok magamból bohócot. Azt hiszem, ez a legnagyobb varázsa a Kinectnek, hogy irdatlanul magával ragad, és mindenkiből kihozza a gyereket.

Így ugrál scullly a Kinect előtt

A működését már úgyis mindenhol leírták a többi infóval egyetemben, így erről én nem fogok hosszasan regélni. Legyen elég annyi, hogy Xboxhoz kell csatlakoztatni az eszközt, amiben egy nagy felbontású kamera, egy infrakamera és egy térérzékelős mikrofon is van. Ezek segítenek abban, hogy gyakorlatilag semmiféle kontroller nem szükséges hozzá, kizárólag a mozdulatainkkal irányitjuk a játékot. Tulajdonképpen már az is totál futurisztikus, hogy a menüben puszta kézmozdulatokkal, a levegőben hadonászva, mindenféle eszköz nélkül navigálsz. Tiszta Különvélemény. (Na jó, azért kétkezes nagyítás nincs benne :)) Mi olyan demóval szórakozhattunk, ahol csak a játékok menüjében lehetett ezt használni, de a végleges verzióban magát az Xboxot is lehet majd kontroller nélkül, gesztusokkal irányítani.
Két játékot próbáltam ki. Az állatsimogatóban (Kinect Animals) egy kisoroszlánnal vagy gepárddal lehet szórakozni. Először csak ismerkedés van, lehet virtuálisan simogatni az állatkát, letörölni a monitorról a párát, amivel belehelte, és persze lehet próbálgatni, milyen mozdulatokat csinál utánad. Két lábra áll, megfordul, ugrik, sőt, ha lefekszel a földre, akkor hullának tetteti magát. Amikor már elég volt az ismerkedésből, elkezdhetünk játszani az ügyességi pályán, amin a korábban megismert skillek segítségével tudunk végigmenni, természetesen időre. Itt már kezdődött a belelendülés a “bohócot csinálok magamból”-fázisba, de a kiteljesedés a másik játékban jött, amiben már teamwork és verseny is volt, mert ketten játszottuk.

A Kinect Adventures egyik játékában egy gumicsónakban raftingoltunk, és közösen kellett navigálni a csónakot: lépkedtünk jobbra-balra, ugráltunk, és kapkodtunk a pontok után. Azt hiszem, én voltam az egyetlen az egész sajtórendezvényen, akinek sikerült elérnie, hogy az avatárja kiessen a csónakból. (Ez persze nem olyan achievement, amiért pluszpont jár.)

Utána jött a verseny: egy gonosz akadálypálya, ahol több helyen is egymást váltogatták a térd- és fejmagasságban következő akadályok, ezeket kellett guggolva-ugrálva kerülgetni, és ettől voltak ugye tropák a combizmaim később. Eddigre már annyira belelkesedtem, hogy egyáltalán nem tűnt fel a fáradtság vagy a megerőltetés, csak gyűjtögetni akartam a pontokat.

Már ez alapján is biztos tök jó lehet alakformálásra, és akkor még nem is láttuk a fitnesz-alkalmazásokat, ezeket ugyanis nem tudták még demózni itthon. Ha a csajos vonalat nézem, nyilván a fitnesz lehet az egyik fontos vonzerő, de a cukiság-faktor is játszik. Az állatos játékon lehetett rendesen olvadozni és “jajdeééédes”-ezni, amikor a kisoroszlán látványosan élvezte például a virtuális simogatást. (Nyilván meg sem közelíti azt az élményt, amikor egy igazi macsekot simogatsz, de legalább nincs karmolás sem. Ja, és semmilyen módon nem lehet bántani az állatot, ezt megtudtuk a demó során. Persze nem a lányokban merült föl a kérdés.)

S hogy miért nem lesz nálunk otthon egyhamar, még akkor sem, ha kiegyezünk az árral? (Xbox konzol + kábé 40 ezres Kinect szenzor) Nos, totál nem panelba, társasházba való cucc. Egyrészt kell neki némi tér, bár állítólag már 1,2 méterről is működik. Másrészt szinte a legtöbb játéknál van helyben futás vagy ugrálás, azaz az alsó szomszédok rémálma. Persze nagy nappalis, kertes házba abszolút el tudom képzelni. Partijátéknak is nagyon jó lehet, meg persze azt is el tudom képzelni, hogy a gyerekek baromi jól elszórakoznak vele.

A saját példám alapján nem gondolom, hogy igaza lenne annak a szakértőnek, aki szerint azért nem lesz sikeres a cucc, mert az emberek túl lusták hozzá. Én is teljesen belelkesedtem, pedig nem akartam túlzásba vinni. Persze ehhez ki kell próbálni, de szerencsére sokaknak lesz lehetősége, ugyanis országos roadshow-ra indulnak a Kinecttel a Microsoftosok szeptemberben, augusztus utolsó hétvégéjén meg a WestEndben szórakozhat vele bárki.


Szólj hozzá

*

GÉPSÉGSZALON

Ez egy úgynevezett "tech lifestyle blog". Szó esik itt vicces bigyókról és egy fokkal komolyabb elektronikai cikkekről, nőknek szánt kütyükről és hasznos weboldalakról, geek kultúráról és nerd divatról, tippekről és mindenféle kockaságról. Ja, meg persze macskákról és Star Wars relikviákról.

Gépségszalon a Facebookon

Friss kommentek

    HIRDETÉS

    Gyakori címkék


    By Gépségszalon Kreatív Bt. 2008-2014.