Sorry, still learning how to work the 360 camera… #Outlander360 red carpet. #viveoutlander – Spherical Image – RICOH THETA

Legalábbis szerintem. Vagy ciki fangirl-ség egy filmpremieren készített fotón keresztül meglátni ennek az egésznek az értelmét?

Pár hete a 20 perccel a jövőbe podcast egyik adásában többek között kitértünk picit arra, hogy nem látjuk sok értelmét a 360 fokos kamerával készített szelfiknek. Balázs egy olyan példát hozott fel, amibe nemrégiben futott bele, ezen a fotón nagyjából látszott a készítő és a mellette álló ember feje, és mellettük iszonyatos halszem-effektussal eltorzítva a környezet. Valószínűleg nem ez volt az, de kb ilyen lehetett:

selfie-1

Dávid pedig a Mobile World Congress-en személyesen is megnézte az LG 360 fokos kameráját, amivel egyetlen gombnyomással, villámgyorsan készíthetünk gömbpanorámás fotókat. De nem érezte azt, hogy bármikor lenne olyan szituáció, amikor elő akarná kapni, hogy nyomjon vele egy 360 fokos szelfit. És én sem gondoltam, hogy részemről találnék kifejezetten értelmes és hasznos felhasználási módját, csak abban voltam biztos, hogy mások majd megtalálják az értelmetlent/viccest.

Aztán tegnap megláttam azt a képet, amit Ronald D. Moore* posztolt Twitterre az Outlander** sorozat új részének premierjéről, ezt raktam be a poszt elejére. Nyilván ez nem (csak) a téma miatt ütött, hanem azért, mert ez megjelenítésben sokkal menőbb, merthogy nincs semmi halszemeffekt, hanem körbeforgathatod és zoomolhatsz, hogy részleteiben nézhesd meg. Ha nagyobban is szeretnéd megnézni, itt találod, itt a navigáláshoz is több eszköz van egyébként.

Moore egy Ricoh Theta kamerát használt, ami 250 dollárnál kezdődik, és Full HD fotókat, videókat tud készíteni. Érdekes, hogy a honlapon azt írják, külön app kell ahhoz, hogy megnézze az ember, mit készített. Viszont a Twitteren megosztott linken teljesen jól nézhető mobilon és asztali böngészőben is. Ugyan nekem Firefoxban néha akadt vagy eltűnt a kép navigálás közben, de Edge-ben működött. (Nahát.) Így azért már el lehet nézegetni a képeket. A premiert az Amerikai Természettörténeti Múzeumban tartották New York-ban, és ha a partizó arcok nem érdekelnek, azért az a bálna a díszterem plafonja alatt elég kemény (tekerj, tekerj az ég felé!). Ez itt van nagyobban.

#Outlander360 premiere after party! #viveoutlander – Spherical Image – RICOH THETA

Vagy ha ez sem érdekel, nézelődj a Theta galériájában mások képei között!

A podcastban emlegetett, halszemeffektes vagy gömbpanoránás 360 szelfie engem sem hozott lázba, de azért ezek kapcsán már simán el tudom képzelni, hogy poén lehet 360 fotókat és szelfiket nyomni például kiránduláson, mondjuk tengerparton vagy hegytetőn, esetleg koncerten, bulikon. Kicsit egyszerűbb így egy képen szerepelni az összes barátoddal és a kedvenc zenekaroddal. Vagy mondjuk egy családi rendezvényen vicces lehet így fotózkodni, amikor 20 ember van a nappaliban, a gyerekek épp a karácsonyfáról lopják a szaloncukrot, a nagyi a fotóalbumot nézegeti, anyu az az óriási mennyiségű kajából próbál rátukmálni valamennyit minden arra járóra, te megnyered a dokumentálás nemes feladatát, a maradék ember meg iszik és politizál vagy nosztalgiázik. Hát mi adhatná vissza jobban az esemény hangulatát, mint mondjuk ez az összes, egyetlen, forgatható, mozgatható képen?

Persze egy hotel, rendezvényterem vagy esetleg egy eladandó lakás is elég jól néz ki így, persze az már nem kifejezetten a szelfitéma. És ott profibb helyeken már látni ilyen megoldásokat, de azokat nem egyszerű földi halandó készíti, és valószínűleg nem 250 dolláros kütyüvel.

Szóval, te hol nyomnál ilyen 360 fokos szelfit?

*Író és producer, aki olyan sorozatokon dolgozott, mint az Outlander, a Battlestar Galactica és a Star Trek
**Az egyik kedvenc sorozatom, amiről nem hittem volna, hogy írok valahova ide, mivel a nagy része a XVIII. századi Skóciában játszódik, kisebb része pedig 1945-ben. Szóval semmi tech, csak egy pici időutazás. De azért elég jó, érdemes belenézni, most került fel a hazai Netflixre az első évad. Meg tévében is megy itthon, de szerintem inkább eredeti nyelven érdekes. Skót akcentus és gael káromkodások FTW!


Szólj hozzá

*

GÉPSÉGSZALON

Ez egy úgynevezett "tech lifestyle blog". Szó esik itt vicces bigyókról és egy fokkal komolyabb elektronikai cikkekről, nőknek szánt kütyükről és hasznos weboldalakról, geek kultúráról és nerd divatról, tippekről és mindenféle kockaságról. Ja, meg persze macskákról és Star Wars relikviákról.

Gépségszalon a Facebookon

Friss kommentek

    HIRDETÉS

    Gyakori címkék


    By Gépségszalon Kreatív Bt. 2008-2014.