Pomodoro-2

Ha valaminek nehezen kezdesz neki, ezzel majd egy picit lelkesebb leszel. Könnyebb nem lesz, de szórakoztatóbb igen. Talán. Egy picit.

Kezdjük azzal, mi is az a Pomodo technika! (Ha te már tudod, mi ez, akkor nyugodtan görgess lejjebb, ahol az alkalmazásról van szó!) Ez egy elég jó hatékonyságnövelő, időnyerő módszer, főleg olyan notórius halogatóknál hasznos, mint például én.

pomodoro-1

A lényege rendkívül egyszerű: 25 percet dolgozol (vagy csinálod, amire nehezen szántad rá magad), aztán öt percet pihensz, és máris újra készen állsz újabb 25 perc munkára. Elsőre nem úgy tűnik, mintha sok értelme lenne, pedig sokan teljesen máshogy állnak a naphoz, ha nem azt látják, hogy “még este 6-ig dolgoznom kell”, esetleg azt, hogy “ezt a kilométeres hosszúságú riportot még be kell fejeznem”, hanem azt, hogy “oké, most 25 percig pörgök ezen, aztán öt perc szünet”. Ha eddig te is halogató voltál, akkor mindenképpen érdemes kipróbálnod, semmibe nem kerül.

A módszert egyébként egy olasz pasi, Francesco Cirillo találta ki. A neve azért Paradicsom (olaszul, ofkorsz), mert Francescónak paradicsom alakú konyhai időzítője volt, amikor egyszer, még diákkorában elhatározta, hogy most aztán már tényleg elkezd tanulni a vizsgájára. (Ismerős, ugye?) Mindez a nyolcvanas években történt, és a módszert azóta is rengetegen használják, és elég sok, az enyémnél jóval részletesebb leírást találsz róla a neten, ha szeretnéd jobban beleásni magad.

A nyolcvanas évekkel ellentétben ma már konyhai időzítő sem kell, ha szeretnéd kipróbálni, ugyanis a mobilodra is találsz kismillió Pomodoro-appot. Ezek egyébként szórakoztatóbbak a “mezei” stoppereknél egy vagy több fokkal. Próbáltam már közülük néhányat én is. Azt hinné az ember, hogy ilyen egyszerű célra elég könnyen lel tucatnyit is, de én elég válogatós voltam. A legtöbbnél nincs elég beállítási, testre szabási lehetőség, és volt olyan is, aminek a hangját utáltam, és nem lehetett megváltoztatni. Aztán volt egy, ami rendben volt, de azon meg nem volt semmi extra.

Persze ezt nem hiányoltam akkor, mert nem tudtam, hogy így is lehet, mint ahogy a Pomodoro Challenge Timer alkalmazással (sajna csak Androidra érhető el). Ez az app folyamatosan beszól, de nem gúnyolódva, hanem viccesen. A téli szünetről “visszatérve” például azzal fogadott, hogy megkaptam a lógásért járó plecsnit, de további lógási kísérletekért már nem jár ilyesmi.

Screenshot_2016-01-04-09-44-43

Van még pár ilyen jutalom, és ezenkívül mindig számontartja az aktuális “rangodat” is, az elmúlt héten átlagban ledolgozott pomodoróid alapján. Az unrepentent slacker (kb lelkiismeretlen lustaság) rangtól kezdve a depressziós drónon és a rezignált szolgán át vezet az út a magaslatokba. Mivel ezt mindig az elmúlt heti átlag alapján számolja, a nap általában lefokozással indul, és nekem már csak ezért is kedvem van azonnal belehúzni, hogy visszakapjam a kivívott rangot, és még tovább léphessek.

Persze a szórakoztató, de igazából értelmetlen “gamifikáció” mellett vannak hasznosabb nyalánkságok is. Mint például a statisztika, ahol nyomon követheted a pomodorózási szokásaidat. Vissza tudod nézni, hogyan oszlott el a munkád a hónap és a hét egyes napjain, illetve a nap egyes óráiban. Ha azt is megadod az alkalmazásban, mikor milyen projekten dolgozol, akkor arról is mutat neked statisztikát, melyik projekttel mennyit töltöttél. Ez mondjuk egy szabadúszónál elég jól jöhet, mert így meg tudja nézni, hogy az egyes ügyfelekre fordított idő egyenes arányban áll-e az általuk fizetett összegekkel. (Sokszor hallok olyat, hogy nem.)

Screenshot_2016-01-04-22-08-37

Én a legtöbbször a munkát emlegettem itt fentebb, mert én annál használom, de igazából bármilyen “kötelező” tevékenységnél jól jöhet, amibe nehezen kezd bele az ember, például házimunkánál, tanulásnál vagy akár mozgásnál is. Újévkor pedig általában olyan dolgot fogadunk meg, amit eddig nem csináltunk rendszeresen, szóval jól jön a motiváció. És hát 25 percig azért egész jól kibírja az ember. Szóval hajrá, lelkiismeretlen lustaságok! :)


Szólj hozzá

*

GÉPSÉGSZALON

Ez egy úgynevezett "tech lifestyle blog". Szó esik itt vicces bigyókról és egy fokkal komolyabb elektronikai cikkekről, nőknek szánt kütyükről és hasznos weboldalakról, geek kultúráról és nerd divatról, tippekről és mindenféle kockaságról. Ja, meg persze macskákról és Star Wars relikviákról.

Gépségszalon a Facebookon

Friss kommentek

    HIRDETÉS

    Gyakori címkék


    By Gépségszalon Kreatív Bt. 2008-2014.