fitbit-flex-4

Megtaláltam azt az entitást, ami képes rávenni arra, hogy metrózás helyett sétáljak két megállónyit. Hidd el, ez nálam hatalmas szám.

Két hétig nálam volt egy fitneszkarkötő az eMAG jóvoltából. Mit mondjak, meg lehet szeretni, sőt, rá lehet kattanni. Mármint nem önmagában a karkötőre, hanem arra, hogy nézegeted, hány lépést tettél már meg, vagy hány kalóriát égettél már el ma… és inkább nekiállsz még egy kicsit tornázni, vagy leszállsz hamarabb a buszról, hogy rádolgozz még a napi lépésmennyiségre egy kicsit.

Három centi a lényeg
Pontosan hogyan is működik egy ilyen kütyü? Nos, a lelke egy pici, kb 3 centi hosszú bigyó, amit a gumi karkötőbe illesztve éjjel-nappal a karodon tudsz hordani. A FitBit Flex esetében akár úszás és zuhanyzás közben is, mivel vízálló a kivitelezése.

fitbit-flex-1

Ez a kis kütyü méri és rögzíti a mozgásodat, és Bluetooth kapcsolaton keresztül átküldi az adatokat a számítógépedre vagy a telefonodra. (A telefonokban alapból van Bluetooth, a számítógépes szinkronizáláshoz pedig kapsz a csomagban egy Bluetooth adaptert.) Röviden ennyi a lényeg, de ebből az infóból rengeteg érdekes dolgot kiszámol és elemez. Például hogy mennyire jól aludtál, azaz mennyit forgolódtál. És hogy hány lépést tettél meg, és ez mennyi elégetett kalóriának felel meg. És hány “nagyon aktív” perced volt, amikor gyorsan mozogtál.

Ezeket az adatokat csinos kis grafikonon nézegetheted a mobilos alkalmazásban vagy számítógépen keresztül az online fiókodban. Ezen felül vannak olyan adatok, amiket te magad vihetsz be, mint például az aznapi testsúlyod vagy a bevitt táplálékod és a hozzá tartozó kalóriaértékek. Ezzel mindent nyilvántarthatsz, amire egy fitneszprogramban szükséged lehet.

fitbit-flex-screenshot

Ráadásul különféle napi célokat is beállíthatsz magadnak, és folyamatosan követheted, hogyan állsz a teljesítéssel. Az alapbeállításban napi tízezer lépés a cél, és én ezt nem is állítottam át, teljesen jó célnak tűnt. Pláne hogy home office-ban dolgozom, tehát egy átlagos napon tényleg elég keveset lépkedek. Ezt egyébként eddig is tudtam, de azért durva volt, ahogy szembesített vele a Flex. Tettem is azóta mindenféle fogadalmat arról, mennyit fogok sétálni vagy egyebet mozogni minden nap.

Kényelmes és észrevétlen, mint egy jó tisztasági betét
Kábé tíz éve nem hordtam órát, ezért az elején tartottam tőle, hogy nehezen szokom majd meg, hogy folyton van valami a csuklómot. Ami azt illeti, az első néhány napban tényleg gyakrabban eszembe jutott, vagy tudatában voltam, vagy nem is tudom, hogyan mondjam. De igazából nem volt zavaró, sőt, inkább ösztönzött arra, hogy megnézzem, mennyinél is járok. Egyedül a notebookon gépelés közben tudtam nehezebben “megtalálni a helyét”.

Arra számítottam, hogy bárhova  megyek, mindenki majd azonnal kiszúrja (és természetesen irigykedik majd rám :). Ehhez képest igazából senkinek nem tűnt fel, amíg nem kezdtem el vele babrálni. Ez alapvetően jó dolog, szerintem egy olyan cuccnak, amit folyamatosan hordasz, nem kéne kirívónak lenni. Egyébként akinek a fekete karpánt túl egyhangú, az vehet a FitBit Flexhez más színű karkötőket is, hogy cserélgethesse az aktuális outfitnek megfelelően. Szerintem van olyan outfit, amihez nem illik, az egyikről csináltam is egy fotót magamon :) De mint említettem, senkinek nem tűnt fel :)

fitbit-flex-3

Tényleg elég visszafogott külseje van: a karkötő egyszínű, fekete gumi, amit egyetlen pici csík szakít meg, itt van az öt pöttyöcskéből álló LED-sor helye. Azért csak a helye, mert alapból nem világít, csak akkor, ha megkopogtatod. Ekkor az öt pötty segítségével megmutatja, kábé mennyinél is jársz a napi célodhoz képest. Persze nem tizedesvessző pontossággal, hanem csak annyit, hogy 20, 40, 60 vagy 80 százalék között jársz, vagy esetleg már teljesítetted is az egészet. Amikor eléred a száz százalékot, akkor villogással és rezgéssel gratulál. Hihetetlen, de ezek a kis pöttyök rendkívül motiválóak tudnak lenni. (Tényleg hamarabb leszálltam a metróról, amikor úgy találtam, nem mutatnak eleget.)

Mivel tényleg nem zavaró sem látványban, sem kényelemben, viszonylag keveset vettem le. Olyankor viszont muszáj volt, amikor töltöttem, ehhez ugyanis ki kell venni a gumi karkötőből a pici egységet, ezt kell rádugni a töltőre. A kis LED-ekkel mutatja, mennyire lakott már jól. A full töltéshez nálam elég volt kábé másfél óra, és ezzel olyan 4,5 napig elketyegett. Az akku töltöttségét egyébként a számítógépes és mobilos felületen is mutatja, amikor szinkronizálod az adatokat.

fitbit-flex-2

Megéri-e?
Többen megkérdezték tőlem a tesztidőszak alatt, hogy megéri-e egy ilyen kütyü. Nos, az eMAG-nál 29.900 forintért adnak egy ilyet. Ez mondjuk két-, jó eseben háromhavi bérlet ára egy konditeremben. Ha úgy döntesz, hogy ennyi ideig inkább otthon edzel, esetleg futsz, vagy sokat sétálsz helyette, és a fitneszkütyüvel követed, akkor elég gyorsan visszajön az ára. Azt viszont hozzá kell tenni, hogy elsősorban  ehhez a két tevékenységhez jó. Én akkor is hordtam, amikor otthon nyomtam a YouTube-os edzésvideókat, de mivel alapvetően a lépéseket számolja, valószínűleg nem mérte végig rendesen az elégetett kalóriáimat, hiszen sok gyakorlatot kell egy helyben végezni. Különösen a pilates videók alatt, ahol akkor is meg tudsz szakadni, ha nincs dinamikus mozgás.

Összességében egy elég jó kütyü, és a fentieket figyelembe véve jó választás lehet egy csomó mindenkinek. Bár a FitBit Flex jól meghozta a kedvemet, nálam most nem prioritás egy ilyen bigyó. De ha egyszer ilyet akarok majd venni, akkor mindenképpen olyat keresek, ami a fentiek mellett még a pulzusszámot is tudja mérni, és tud okosan ébreszteni. Meg persze tudjon mindent, amit a Flex tud, remek dolgok ezek :)


Szólj hozzá

*

GÉPSÉGSZALON

Ez egy úgynevezett "tech lifestyle blog". Szó esik itt vicces bigyókról és egy fokkal komolyabb elektronikai cikkekről, nőknek szánt kütyükről és hasznos weboldalakról, geek kultúráról és nerd divatról, tippekről és mindenféle kockaságról. Ja, meg persze macskákról és Star Wars relikviákról.

Gépségszalon a Facebookon

Friss kommentek

    HIRDETÉS

    Gyakori címkék


    By Gépségszalon Kreatív Bt. 2008-2014.