lg-hombot-02

Nagyon nem szívesen adtuk vissza. Sokkal ügyesebben porszívóz, mint én. Az meg evidens, hogy imádom, ha más csinálja meg helyettem a piszkos melót.

Veled előfordult már, hogy körbeporszívóztad a lakást, minden zegzugot feltakarítottál szépen, ahogy Anyu tanította, elhúztad a székeket, és a falak mentén fej nélkül is végighúztad a csövet, és az ágy alatt is takarítottál… aztán szépen eltetted a porszívót, és amikor elégedetten leroskadtál volna, akkor hirtelen kiszúrtál a szoba közepén egy porcicát? Ha a válaszod a kérdésre nem, akkor vagy nem mondasz igazat, vagy utállak. :)

Soha véget nem érő szőrözés

Nálam nem egyszer fordul elő ilyesmi, a mi környezetünk természetes élőhelye ezeknek a bestiáknak. Valahol érthető is, mivel elég forgalmas helyen lakunk, kintről is jön be a por, meg macskánk is van, és ráadásul rengeteg hajunk is. (BZ, a szerzőtársam, aki egyben a férjem is, olyan hajkoronával bír, hogy az összes barátnőm irigyli.) És mindketten home office-ból dolgozunk, tehát a 46 négyzetméteres lakásunkban gyűlik a teljes elhullajtott napi hajmennyiségünk.

Ilyen körülmények között tényleg csak akkor lehetne állandó tisztaság, ha minden nap összesöpörnénk vagy porszívóznánk. Amire persze kinek van ideje meg energiája…?! Eddig ezt költői kérdésnek tartottam, most már tudom a választ: egy robotporszívónak. Egy hétig volt nálunk az LG HOM-BOT, ezalatt minden nap körbeküldtem, és a tartály telítettsége alapján úgy látszott, tényleg szükség is van rá.

lg-hombot-01

Kiharapja a sarokból

Annyira jó dolgom volt, hogy egyből egy csúcskategóriás darabot próbálhattam ki, az LG Hom-Bot Square-t. Mint a neve is mutatja, ez nem olyan kör alakú, mint általában a hagyományos robotporszívók. Kicsit négyzetesebbre tervezték, hogy a sarkokban is ügyesen tisztítson. Ezt a célt szolgálják a két első sarokra helyezett oldalkefék is. (Ezeket szakszóval néhol bajuszkeféknek hívják. Én meg eddig azt hittem, bajuszkefét csak a pasik használnak az arcszőrzetük rendben tartására.)

Összehasonlítási alapom nincs, így nem tudom, ez mennyivel jobb a versenytársaknál, de az tény, hogy nálunk nagyon szépen összeszedett minden a sarkokban, és ami még fontosabb, a bútorok alatti, hátsó, alattomos porcica-gyűjtőhelyeken is.

Erről a sarokban takarítós kialakításról egy dolgot még mindenképpen el kell mesélnem, azaz inkább meg kell mutatnom. Muszáj megnézned azt a videót, amit az LG készített erről a speckó funkcióról. Nyugi, nem egy kockafejű szaki lesz benne, aki percekig grafikonokat és műszaki rajzokat mutogat. Hanem cuki kis animált figurák, akik valójában porszemek, és az LG porszívója elől menekülnek, és szinte meg is sajnálnád őket a végére. Komolyan. Szerintem irtó jó.

Egyszer én is hazatalálok… ő meg mindig

Az LG Hom-Bot rendkívül okos jószág, és szuperül tájékozódik. Szerintem jobban is, mint én, de neki könnyű, mert rajtam nincs például ultrahangos távolságmérő. Rajta meg van. Plusz még két kamera is, egy az alján, egy a tetején, ez is a saját helyzetének bemérését segíti, és van benne egy giroszkóp is. Ezek segítségével tényleg nagyszerűen elboldogul, visszatalál a dokkolójához akkor is, ha meló közben leállottam valamiért. Nem is megy neki semminek, és a székek és asztalok lábai közül is mindig ügyesen kitalált, legfeljebb kicsit odébb tologatta őket.

Olyan persze előfordult, hogy megpróbált átmenni alacsonyabb tereptárgyakon, mint például a macskabútor talpán. Biztos azt akarta csekkolni, hogy véletlenül nem küszöb-e, mert akkor átmegy a túloldalra, hogy ott is takarítson. A fürdőszobai mérleggel is megcsinálta ugyanezt, és nem tudtam nem észrevenni, hogy ez enyhén szólva úgy nézett ki, mintha behatóbban is szerette volna megismerni a súlymérő eszközt. Sajna a románc mindig gyorsan elmúlt, pedig szerintem szép pár lettek volna.

Egyszer az is megtörtént, hogy nekem kellett kiszabadítani, mert nem pakoltam el rendesen az útjából, elöl hagytam a cipőmet, ő meg feltekerte a fűzőjét a bajuszkeféjére. Ilyenkor leáll, és szól, hogy valaki legyen kedves segíteni rajta. A cipőfűzős hibát elég könnyű volt elhárítani, és utána villámgyorsan vissza is lehetett állítani munkába. De ha valami komolyabbnak tűnő baja lett volna, akkor öndiagnosztikát is futtathattam volna rajta, és megmondta volna magától, ha lett volna valami baja.

lg-hombot-03

Lábujjhegyen szív

A fentebb említett a mászási kísérletek természetesen hanghatással járnak, de egyébként meglepően csendesen működik. A gyári adatok szerint 60 decibel a hangereje. Ez annyira halk, hogy BZ először észre sem vette, hogy bekapcsoltam. Jó, volt annyi helyzeti előny, hogy neki fejhallgató volt a fején. De ha a normál, mezei porszívónkat kapcsolom be előzetes bejelentés nélkül, tuti ráhozom a frászt fülesen keresztül is. Az LG Hom-Botról meg megkérdezte, mikor már pár órája nálunk volt, hogy na, akkor bekapcsolod? Én meg néztem rá nagy boci szemekkel, hogy de hát már körbe is küldtem egy próbakörre.

Ha nincs rajtad fülhallgató, akkor már persze meghallod, ha elindítod. Már csak azért is, mert egy kedves, brit akcentusú női hang erre fel is hívja a figyelmedet. A takarítás végén pedig egy diadalittas kis indulót prüntyög, majd közli, hogy végzett a takarítással, és akkor ő most megy enni. Van olyan, akit idegesít ez a hang, szerintem viszont irtó aranyos. És persze arra emlékeztet, hogy helyettem csinált meg valami undi feladatot, amiért nyilván mérhetetlenül hálás vagyok.

A teljesítménye 18 Watt a hivatalos adatlapján, ami elég kevésnek hangzik, főleg annak fényében, hogy az EU az 1600 Watt felett teljesítményű porszívókat tiltja be. De hidd el, bőven elég ez ahhoz, amire ezt a készüléket tervezték.

lg-hombot-05

Kinek a spirál, kinek a cella

Mi főként két üzemmódban takaríttattunk vele. A cikkcakk üzemmódban értelemszerűen cikkcakk vonalban kígyózva szív, a celláról cellára üzemmódban pedig egyszerre egy bizonyos részen belül közlekedik a szobában, többször is átszeli keresztül-kasul a kijelölt cellát, és csak utána megy a következő részre. Alapvetően mindkét módban tisztességesen porszívózott.

Ezenfelül spirális takarítási mód is van még nála, gondolom, ez is érthető. Aztán van még a turbó is, az elsősorban a szőnyegen jön jól. A smart turbo pedig azt tudja, hogy a padlón normál fokozatban nyomja, de ha hirtelen arra eszmél rá, hogy most már szőnyegen jár, akkor automatikusan átkapcsol brutálra.

Egyébként nem minden robotporszívó tud szőnyegeket is takarítani, általában az olcsóbb modellek csak parkettán és járólapon használhatók. Az LG Hom-Bot természetesen képes ilyesmire is, de ezt én sajna nem tudtam tesztelni, mivel nincs szőnyegem, és nem is szereztem be egyet kifejezetten erre a célra.

Mivel csak egy hétig volt nálunk, nem szórakoztam azzal, hogy előre beprogramozzak mindennapi porszívózást, de egyébként ilyesmire is van lehetőség. Ha valakinél öribe van ilyen, mindenképpen érdemes.

Nem öntisztító (még)

Nagyon ügyesen feltakarít, de sajna arra nem képes, hogy utána beleürítse a saját portartályát a szemétbe. (Pedig ez lenne az igazi.) Viszont ez is elég egyszerű, ráadásul mindenhol jelölték is a készüléken, mit hol tudsz szétszedni, akár használati utasítás nélkül is rájössz mindenre. Én a biztonság kedvéért megnéztem egy ilyen instrukciós videót, és itt most meg is őrzöm az örökkévalóságnak.

Mint a videón is látszik, elég gyorsan megvan az ember az ürítéssel. És ha már az időről beszélünk, említsük meg, hogy az első alkalommal három órát töltődött, ennyi a „hivatalos” töltési ideje. A „hivatalos” működési ideje pedig 100 perc, de a mi másfél szobánkkal 20-25 perc alatt megvolt.

Macska vs porszívó

Akárkinek meséltük, milyen csoda van nálunk, mindenki megkérdezte, mit szólt hozzá Dr Nyomárkay Ottokár, a cicánk. Mert ha macskáról és robotporszívóról van szó, akkor mindenkinek automatikusan az jut eszébe, hogy a négylábú felül négykerekűre, és viteti magát. Mint mondjuk itt:

Na, nálunk nem ez volt a helyzet. Inkább tartózkodó aggodalommal figyelte minden mozdulatát, legalábbis az elején. (Pár nap után megszokta, és nem foglalkozott vele.) Ha felé indult a gépezet, azonnal meghátrált. Viszont amint kikerült a látóteréből, azonnal rohant utána, mert muszáj volt látnia, mit csinál a félelmetes szörnyeteg. Részemről annyira nem haragudtam érte, hogy nem akart ráülni. Ugyanis – értelemszerűen – a tetején vannak a gombjai, tehát simán elállított volna rajta mindent. Persze ezeket a gombokat lehet zárolni is – valószínűleg pont az ilyen esetekre.

Igazából már korábban is meg voltam arról győződve, hogy szükségem van egy robotporszívóra, és ebben csak megerősített ez az egy hét. Tulajdonképpen mindenkinek ajánlott lenne egy ilyen szerkezet, akit zavar a mindennapi por a földön, de azért annyira nem, hogy minden nap söpörjön vagy porszívózzon. (Ez azért az emberek elég nagy részére igaz lehet.)

lg-hombot-04


Szólj hozzá

*

GÉPSÉGSZALON

Ez egy úgynevezett "tech lifestyle blog". Szó esik itt vicces bigyókról és egy fokkal komolyabb elektronikai cikkekről, nőknek szánt kütyükről és hasznos weboldalakról, geek kultúráról és nerd divatról, tippekről és mindenféle kockaságról. Ja, meg persze macskákról és Star Wars relikviákról.

Gépségszalon a Facebookon

Friss kommentek

    HIRDETÉS

    Gyakori címkék


    By Gépségszalon Kreatív Bt. 2008-2014.