Flippermúzeum - gepsegszalon.hu

“Hej, fiam, manapság már sehol nincsenek olyan igazi flipperek. Tudod, nem azok a számítógépes utánzatok, meg nem is a csillogó-villogó nyerőgépek, hanem azok az igazi kattogó-csattogó, golyókergető csodák.” Méghogy sehol, öreg? a nyugatinál van belőlük vagy száz! Egy kiváló helyen jártam nemrég, és azonnal tudtam, hogy a Pbal Gallery létezéséről a Gépségszalonon feltétlenül hírt kell adnunk, mert gyanítom, olvasóink nagy részének bejönne a hely.

A harminc fölötti korosztálynak még mást mond a Westend név: nem a nagy bevásárlóközpontot képzelik maguk elé, hanem az egykor, annak helyén álló “bódéhalmot”, amelyben igazi retró hamburgerestől a rockzenében utazó “kalóz” hanglemezbolton át a koptatott farmereket árusító butikig mindenféle volt, ami egy fiatalt érdekelhetett a nyolcvanas években. És ezeken felül még valami: egy nagy játékterem. Igazi flipperekkel, kezdetleges játéktermi konzolokkal, ahol kezdetben húsz, aztán ötven forintosainktól szabadítottak meg a gépek percek alatt. Aki szerencsés volt, a környékén egyes kocsmákban, bisztrókban is találhatott néhány jobbféle flippert, és persze a balatoni vendéglátóhelyeken is akadt pár “golyókapkodó”. Aztán változtak az idők, manapság már számítógépeken, otthoni játékkonzolokon, sőt telefonokon és tableteken játszik mindenki, és a flipperek udvartartásukkal együtt kikoptak a köztudatból.

Még szerencse, hogy vannak olyan fanatikusok, akik ezt nem hagyják annyiban. Magyarországon is akadtak ilyenek: Pálfi Balázs például mindenképpen szerette volna flipper-szenvedélyét megosztani sorstársaival. Némi tervezgetés után múzeumként nyitotta meg a Pbal Gallery nevű gyűjteményt a Radnóti Miklós utca 18. szám alatt. Úgy hírlik, erre a trükkre azért volt szükség, mivel máskülönben a szigorú szabályozások játékteremként egybemosták volna a helyet a pénznyelő automatás, gépkaszinós, félkarú rablós intézményekkel, és csak durva feltételek, és persze illetékek és adók mellett működhetett volna a flipper-kánaán.

Pedig itt szó sincs nyerészkedésről. A 2500 forintos belépő ugyan elsőre húzósnak tűnhet, ezért azonban gyakorlatilag addig marad a helyen a látogató, ameddig akar, és egyik gépbe sem kell pénzt dobálnia. Ha a 80-as évek “flipper-árfolyamát”  felhúzom 2014-re, bőven kétszázasokat ennének a flipperek, tehát egy belépő már a tizenharmadik játék után megtérül – és ennél szerintem mindenki jóval több időt tölt el a múzeumban.

A boldog szerző itt úgy érzi, hazaérkezett (térben és időben egyaránt)

A boldog szerző itt úgy érzi, hazaérkezett (térben és időben egyaránt).
De nézzük a kínálatot! Legelőször természetesen azokat a flippereket próbálgattam nagy élvezettel, amelyekkel még kölyökkoromban, a 80-as években, és a 90-es évek elején játszottam sokat. A keresgélés még azoknak is könnyű, akik nem minden korszakot ismernek fel azonnal, mivel minden játékgépen ott egy információs táblácska a gyártási évvel és a gyártó nevével, valamint helyenként némi kiegészítő adatokkal. Természetesen az Indiana Jones, Twilight Zone és az Addams Family kötött le elsőként, majd egy Star Wars klónnal szórakoztam, amely a 90-es évek elején készült ugyan, de szerencsére még az első trilógia szimbólumain és figuráin alapult. Ekkoriban érkezett az az újítás, hogy a flipper eredményjelző paneljén már pontmátrixos kijelző váltotta a korábbi, egyszerűbb megoldást, ahol a régi kvarcórákhoz hasonló, vonalakból álló számokkal és betűkkel kellett beérni. Ez több flipper esetében ötletes minijátékokra is lehetőséget adott az elnagyolt grafikának köszönhetően.

Rock és flipper - már csak egy hideg sör kellene!

Rock és flipper – már csak egy hideg sör kellene!.
Az is furcsa volt, hogy már egy utánam hét évvel született, amúgy kockaságban is jeleskedő delikvensnek már újdonságként mesélhettem el, hogy a legtöbb flipper nem csupán arról szól, hogy tartsuk a golyót minél tovább a pályán, hanem különféle feladatokat, küldetéseket lehet megoldani, kombókat kigyúrni, amelyeket az újabb kijelzők már egyszerűbb animációkkal is átvezetnek.

Persze nem is lenne igazi múzeum az, ahol csak a tulajdonos gyerekkorának kedvenceit állítják ki: az üzemeltetők példás szorgalommal és nagy szakmai hozzáértéssel a lehető legrégebbi időkig visszaástak, így láthatunk flippereket akár a huszadik század legelejéről is, és olyan játékokat is találunk, amelyek még némileg más mechanikával, vagy játékmenettel rendelkezve egyfajta közvetlen ősnek számítanak. Hihetetlen ráadásul, hogy még ezek többsége is működőképes, játszható – még akkor is, ha a rövidebb flipperkaroknak, vagy épp a furcsán kialakított pályáknak köszönhetően nem is próbálkozunk mindig sikeresen. Szintén van jó néhány különlegesség, például “többszintes” flipperek, ahol a golyókat újabb emeletekre, vagy akár a flipper belsejébe is átlőhetjük egyfajta bónuszpályára. Akad egy olyan sci-fi ihletésű darab is, amelyen maga a játékmező direkt hepehupás, a bolygók közötti gravitációs mezőket szimbolizálva, és ember legyen a talpán, aki képes kiszámolni, hová érkezik egy kilőtt golyó.

Ez itt egy igazán ősi gépezet, még a XX. század első éveiből. A frontpanelen mechanikusan "hajtott" lovak versenyeznek, mindegyikük a pályán lévő egyik ütközőhöz kapcsolódik. A játékosok annak idején fogadhattak a befutóra.

Ez itt egy igazán ősi gépezet, még a XX. század első éveiből. A frontpanelen mechanikusan “hajtott” lovak versenyeznek, mindegyikük a pályán lévő egyik ütközőhöz kapcsolódik. A játékosok annak idején fogadhattak a befutóra.
Filmek mellett zenekarok is gyakran megihlették a flippergyártókat. Van például Guns’n’Roses gép, amely a banda klasszikus korszakában készült, és természetesen hozzájuk kapcsolódó feladatokat lehet megoldani, miközben a legjobb Guns nóták részletei szólnak a hangfalakból. A divat azonban régebbről indult, akad például a The Who legendás musicalje, a Tommy által ihletett flipper, és egy 1978-as gép, amelyet a KISS zenekar ihletett: ez utóbbi megmosolyogtatóan kezdi a játékot az “I Wanna Rock’n’roll All Night” egycsatornás, püttyögő változatának elcsiripelésével.

A flipperek és ősflipperek mellett befért néhány játéktermi konzol is, van például egy példány az eredeti Space Invaders játékból, ami bizony ebben a verzióban jóval nehezebb, mint amire számítógépes verziók játékosai emlékeznek (a tűzgomb ugyanis csak viszonylag hézagos időközökben enged lőni, és ez nem hiba, ez bizony annak idején is így működött). Ha valamikor fejlesztési lehetőségeket keresnének a tulajdonosok, talán ebbe az irányba terelgetném még őket, én legalábbis gyermeki örömmel vetném rá magam egy-egy ősi Ghosts’n’Goblins, Vanguard, vagy Donkey Kong “dobozra”, nem is beszélve arról a Star Wars-masináról, amelyen pár vonalnyi vektorgrafika mellett lehetett végigjátszani a Halálcsillag felrobbantását.

Még viszonylag kevés a klasszikus játéktermi konzol, de az igazi, klasszikus Space Invaders kárpótol mindenkit - még ha irdatlanul nehéz is

Még viszonylag kevés a klasszikus játéktermi konzol, de az igazi, klasszikus Space Invaders kárpótol mindenkit – még ha irdatlanul nehéz is.
Csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy látogasson el a Flippermúzeumba, és szánjon rá 2500 forintot arra, hogy visszarepüljön a gyerekkorába, vagy ha már később volt gyerek, kipróbálja, mikkel “kockultunk” mi akkoriban, amikor még sehol sem voltak PC-k, tabletek, okos mobilok, vagy épp internetes flash játékok. Szerdától vasárnapig, délután négytől egészen éjfélig tart nyitva a szentély, és szerintem nagy esély van arra, hogy ha valamelyik Gépségszalon olvasó letéved, minket is ott talál…


Szólj hozzá

*

GÉPSÉGSZALON

Ez egy úgynevezett "tech lifestyle blog". Szó esik itt vicces bigyókról és egy fokkal komolyabb elektronikai cikkekről, nőknek szánt kütyükről és hasznos weboldalakról, geek kultúráról és nerd divatról, tippekről és mindenféle kockaságról. Ja, meg persze macskákról és Star Wars relikviákról.

Gépségszalon a Facebookon

Friss kommentek

    HIRDETÉS

    Gyakori címkék


    By Gépségszalon Kreatív Bt. 2008-2014.