palacsinta-nyomtato-robot-1

Egy apuka rendkívül ötletes (és ínycsiklandó) módszert választott arra, hogy felkeltse a lányai érdeklődését a műszaki tudományok és a mérnöki munka iránt.

Két dolgot rögtön az elején le kell szögezni :
1. Ez nem a “hagyományos palacsinta”, amit a nagymamád süt, hanem az amerikai pancake, amit magyarban jobb híján palacsintának fordítunk.
2. Ez a ketyere nem a “nulláról” nyomtatja a palacsintát, a tésztát a felhasználónak kell elkészítenie. Onnantól kezdve viszont 100% szórakozás a dolog.

A palacsinta-nyomtató robotot 2010-ben kezdte el építeni az oslói Miguel Valenzuela, és a rengeteg finomhangolás után mára már egész sokféle mintát és igen komoly alakzatokat tud rajzolni, Eiffel-toronytól kezdve csikóhalon át egészen galoppozó lovakig. Ez utóbbit egy cuki animációhoz készítették:

Az úriember saját bevallása szerint a lányai kedvéért vágott bele a projektbe, de mostanra már egy csomó iskolában tart előadást a gyerekeknek a gépezetről.

palacsinta-nyomtato-robot-2

A robot összerakásához Miguel egy csomó helyen LEGO-kat használt, illetve alkalmazta az Arduino megoldást is, amiről a kávédobozba épített ébresztőóra kapcsán lelkendeztem egy sort nemrégiben.

Ráadásul a tervet ingyenesen elérhetővé tette a honlapján, úgyhogy bárki otthon megépítheti a saját palacsinta-nyomtató robotját. Ha röviden szeretnél hallani a felépítéséről és működéséről, akkor ezt a videót ajánlom a figyelmedbe:

 Itt pedig azt nézheted meg, hogyan készül a Pókember-maszk palacsintából:

A pasit mindenképpen felterjeszteném valami Év Apukája-díjra, és arra is kíváncsi lennék, mi lesz a lányokból ezután, ha felnőnek.


Szólj hozzá

*

GÉPSÉGSZALON

Ez egy úgynevezett "tech lifestyle blog". Szó esik itt vicces bigyókról és egy fokkal komolyabb elektronikai cikkekről, nőknek szánt kütyükről és hasznos weboldalakról, geek kultúráról és nerd divatról, tippekről és mindenféle kockaságról. Ja, meg persze macskákról és Star Wars relikviákról.

Gépségszalon a Facebookon

Friss kommentek

    HIRDETÉS

    Gyakori címkék


    By Gépségszalon Kreatív Bt. 2008-2014.