amerikai-foci-google-glass

Képzeld el, hogy focimeccset nézel. A kedvenc játékosodnál a labda, ketten is rámennek. De ő a szeme előtt lévő parányi kijelzőn látja, hogy a sréhen mögötte rohanó csapattársa szabad. Lepasszolja neki, és fél másodperc múlva máris GÓL! Te pedig a visszajátszást már a kedvec focistád szemszögéből nézheted vissza.

Mindez nem is olyan távoli jövő, a kiterjesztett valóság (augmented reality) a sportot is megváltoztatja. Erről beszélt Chris Kluwe nemrégiben visszavonult amerikai focista a legfrissebb TED videóban.


Szerinte a kiterjesztett valóság ugyanúgy meg fogja változtatni az életünket, mint a mobiltelefon és az internet. A Google Glass, az Oculus Rift és a hozzá hasonló technológiák a sportban is megjelennek, és nemsokára valóság lehet az, ami a bevezetőben szerepelt. Kamerával felszerelt sisakok már most is léteznek, de hamarosan a Google Glass-szal közvetíthető adatok is szerepet kaphatnak a különféle stratégiák és tervek kivitelezésében, ráadásul az okos kütyü azt is látja és megmutatja, ami egyébként kiesik a viselője látóteréből.

A beszéd végén Chris Kluwe olyasmire is felhívja a figyelmet, amit nem várnál egy olyan sportolótól, akinek az az egyik elsődleges feladata, hogy más embereket lökjön fel a pályán :) Szerinte abban is rengeteget segít a Google Glass, hogy mások helyébe képzeljük magunkat, és ezt nagyon jól lehetne alkalmazni például elnyomók és elnyomottak esetében. Meg lehet vele mutatni a kegyetlenkedő kisgyerekeknek (és felnőtteknek), hogyan élik meg gonoszkodásaikat az áldozataik a saját szemszögükből.

(Chris Kluwe egyébként korábban az azonos neműek házasságáért is szót emelt, úgyhogy tőle tulajdonképpen nem is olyan meglepő egy ilyen figyelemfelhívás.)

Forrás / Kép forrás


Szólj hozzá

*

GÉPSÉGSZALON

Ez egy úgynevezett "tech lifestyle blog". Szó esik itt vicces bigyókról és egy fokkal komolyabb elektronikai cikkekről, nőknek szánt kütyükről és hasznos weboldalakról, geek kultúráról és nerd divatról, tippekről és mindenféle kockaságról. Ja, meg persze macskákról és Star Wars relikviákról.

Gépségszalon a Facebookon

Friss kommentek

    HIRDETÉS

    Gyakori címkék


    By Gépségszalon Kreatív Bt. 2008-2014.