fitness_blender_otthoni_torna-1

Nincs több kifogás: ha van interneted, akkor edzeni is tudsz! Fizetni sem kell érte, és teljesen legális.

Ma az egyik kedvenc fitnesz-videocsatornámat szeretném neked megmutatni a YouTube-on. Az én hozzáállásomat teljesen megváltoztatta az otthoni videós tornázás, hátha neked is bejön. Már korábban is szerettem mozogni, de ezt a fajta mozgást sokkal könnyebb beiktatni a napirendbe, és sokkal szórakoztatóbbá lehet tenni, mint egy sima edzőtermi látogatást.

Fitness Blender: profi, egyszerű, hatásos

A Fitness Blenderre úgy találtam rá, hogy kezdőknek szánt kardió videókat kerestem. Ezt a csatornát egy szimpatikus amerikai házaspár, Kelli és Daniel üzemelteti. Először mellékprojektként indították, évekig a nappali munkájuk mellett csinálták, egyébként mindketten fitneszedzőként dolgoztak. A garázsukban alakítottak ki egy stúdiót, ahol egyszerű fehér háttér előtt veszik fel a videókat, és többnyire utólagos hangalámondással részletezik, mit hogyan kell csinálni, melyik testrészre kell figyelni, hogyan helyes a gyakorlat.

Kelli és Daniel Segars, kép forrás: MPG Cliq
Kelli és Daniel Segars, kép forrás: MPG Cliq

Valós időben, veled együtt csinálják a mozdulatokat, neked nem kell számolni, csak ugyanazt kell nyomnod, ugyanúgy és ugyanannyiszor, mint az edződnek a képernyőn. Egy csomó videón azt is mutatják valamelyik sarokban, hogy mennyi idő van még hátra, és mennyi kalóriát égettél már el. Semmiféle háttérzene nincs, csak a hangalámondás. Ez nekem nagyon bejött, mert a legtöbb fitneszvideó alatt idegesítő düncdünc megy. (Ha valaki tud rockfitneszről, azonnal dobja a linket!)

Természetesen angolul nyomják, de szerintem minimális angoltudással is ki lehet próbálni. Csak akkor használnak bonyolult szavakat, amikor testrészeket említenek. Arra meg úgyis rájössz, hogy mi az az abdominal area, ha közben a hasukra mutogatnak.

Széles választék, igény szerint edzésterv

Elég sokféle műfajjal foglalkoznak, van náluk a kardió mellett Pilates, jóga, HIIT (High Intensity Interval Training), Kettlebell, erősítés, szálkásítás és még néhány egyéb finomság. Nagyon jó kereső van a honlapjukon, ahol több különféle szempont alapján lehet kutakodni a gyakorlatok között. Használhatsz keresőszót, emellett beállíthatod a nehézséget, a videó hosszát, az elégetendő kalóriák számát, az edzéstípust, a szükséges tornaeszközöket, és azt, hogy a tested melyik részére szeretnél fókuszálni.

fitness_blender_otthoni_torna-2

A videókat mind ingyen nézheted meg, viszont ha teljes edzéstervet kérsz, azért fizetni kell, az első nyolchetes zsírégető edzésprogram tíz dollárba kerül. Nem tűnik vészesnek, pláne egy edzőtermi bérlethez képest.

Az én receptem

Én a fizetős edzéstervvel nem éltem, magamnak állítottam össze a listákat. Általában bemelegítéssel kezdtem, aztán kábé 20 perc kardió, aztán 30 perc erősítés, aztán levezetés/nyújtás. Mindezt minimum heti ötször, és általában a 2-es és 3-as nehézségi fokozatú videók közül válogattam. (Mielőtt nagyon kiröhögnél: nem 10-es a skála, csak 5-ös.) Nálam nagyon bevált. Amikor tényleg nekiduráltam magam, és szigorúan odafigyeltem mellette az étkezésre is, akkor két és fél hónap alatt 8 kilót fogytam, és két számmal kisebb farmert kellett vennem.

Tedd élvezetessé!

Ja, és közben végignéztem a Született feleségeket. Ez az a része, amivel igazán szórakoztatóvá tettem az egészet. Egy idő után ugyanis már elég jól ismertem a kedvenc 15-20 videómat, ezért úgy is tudtam, mit hogyan kell csinálni, ha levettem a hangot a notebookról, amin a YouTube lejátszási lista ment a gyakorlatokkal. Úgyhogy mellette nézhettem a tévén a Született feleségeket.

Szinte hallom, ahogy erre a hivatásos fitneszedzők most felhörrennek, hogy ilyet hogy lehet. Nos, igen, biztosan nem olyan hatásos és szakszerű, mint egy rendes fitneszóra a teremben. De nálam bevált, az eredmények magukért beszélnek, és ezt tényleg tudom rendszeresen csinálni. Így lett a torna a napom egyik fénypontja. Általában csak este 9-10 körül jutok el idáig, amikor mások többnyire már csak a tévé elé rogynak le. (Olyan szempontból jó is, ha a nap végére hagyom, hogy a mozgás után már általában kevés értelmes dolognak tudok nekiállni. Ez így van akkor is, ha este fél 7-re megyek valahova egy csoportos órára, meg akkor is, ha este fél 10-kor állok neki Susan, Lynette, Bree és Gabrielle társaságában.)

Biztonsági figyelmeztetés

Minden videó elején kiírják, és én is szeretném hangsúlyozni, hogy az egészet saját felelősségre csinálod, és érdemes előtte felmérni/végiggondolni, mire vagy képes a saját edzettségi szinted alapján. A kanapékrumpli-életmódról ne úgy akarj lejönni, hogy egyből egy húszkilós kettlebellel ugrálsz egy maximális nehézségű videóra, mert jobb esetben csak megutálod az egészet, rosszabb esetben le is sérülsz. Bőven elég olyasmivel kezdeni, amiben csak picit izzadsz meg, és nem terheli meg az ízületeidet.

Az én egyik lejátszási listám

Én korábban évekig jártam Pilates órákra nagyon jó tanárokhoz, akik mindig magyarázták, mit miért csinálunk úgy, ahogyan éppen csináljuk. Így az alapismereteim megvannak arról, hogyan ne sérüljek le, és nagyjából tudom, melyik fájdalom normális, és melyik nem. Meg elég sokat is olvastam egy időben a témáról. (Persze ez nem jelent semmit, mert az egészséges életmód terén már mindennek bebizonyították az ellenkezőjét is, de azt már kikísérleteztem, nálam mi válik be.)

Egyébként én egy csomó gyakorlatot könnyítéssel vagy helyettesítéssel csináltam. A térdeim elég rozogák, úgyhogy egyáltalán nem ugráltam, és a guggolós gyakorlatokat is csak nagyon óvatosan nyomtam. Arra szintén rájöttem, hogy a csuklóm nehezen bírja el habtestemet, és nagyon megfájdul bármilyen fekvőtámaszból indított gyakorlattól. Ezek helyett inkább valami mást csináltam, ugyanannyi ideig. Felmentés nem volt. Ha semmi nem jutott eszembe, akkor az előző gyakorlatot. De elég hamar meglettek a kedvenceim, amik durván hatásosak, de nem terhelik rozzant testrészeimet.

A reklám után

“Röviden” ennyit tudnék elmondani a Fitness Blenderről. Lesz még egy bejegyzés a témában, mert a Blogilatesről is szeretnék mesélni, és egy jó kis gerinctornás videót is meg akarok mutatni, ez utóbbi ráadásul magyarul van.

Addig is, nézzétek meg, milyen, amikor mókázik a Fitness Blender. Tavalyelőtt április elsejére készítettek egy videót arról, hogyan edzhetünk kiskutyával.

(A videó készítése közben egyetlen kutyakölyöknek sem esett bántódása.)


Szólj hozzá

*

GÉPSÉGSZALON

Ez egy úgynevezett "tech lifestyle blog". Szó esik itt vicces bigyókról és egy fokkal komolyabb elektronikai cikkekről, nőknek szánt kütyükről és hasznos weboldalakról, geek kultúráról és nerd divatról, tippekről és mindenféle kockaságról. Ja, meg persze macskákról és Star Wars relikviákról.

Gépségszalon a Facebookon

Friss kommentek

    HIRDETÉS

    Gyakori címkék


    By Gépségszalon Kreatív Bt. 2008-2014.