Az akaraterőt semmi nem pótolhatja, de azért besegíthet egy okostelefon vagy akár pár internetes forrás.

Az e-cigis bejegyzésből már minden bizonnyal lejött, hogy 1.) dohányzom és 2.) foglalkoztat a leszokás gondolata. Az elektromos cigaretta teljesen rendben van, később fogok is írni róla, de azt hozzá kell tenni, hogy a kívánt hatásig még nem jutottam el. De próbálkozom, több dologgal is.

Az iPhone-os kínálatból a Livestrong MyQuit COACH alkalmazása jött be a legjobban, ami tippekkel és achievementekkel bátorít a “küzdelemben”. Megadhatsz neki egy dátumot, hogy mikor akarod abbahagyni, és kiszámolja, hogy a jelenlegi cigifogyasztásodat hogyan kell napi/heti szinten csökkenteni ahhoz, hogy a kitűzött időpontra a nullához érj. Grafikonon követheted, mennyi a limited és mennyinél jársz, ráadásul azt is rögzítheted, mikor akartál rágyújtani, de mégsem tetted. Amikor “craving”-ed van, azaz rá akarsz gyújtani, akkor mindenféle random bátorító üzenettel vagy tanáccsal is próbálja enyhíteni a “szenvedést”.

Természetesen nem értem vele célt, ahogyan mindenki megmondta: a folyamatos csökkentés nem vezet eredményre, akkor sem, ha közben bevetem a zéró nikotinos e-cigit. De jó tervek tűnt, és így legalább többet megtudtam magamról, hogy mikor akarok rágyújtani és miért, és persze hogy miért nem megy.

Viszont ismerek olyan embert, aki egy Androidos app segíségével hagyta abba a dohányzást. Egész pontosan Molyemberről van szó, és itt található a bejegyzése a Quit Now! alkalmazásról.

Amióta ez a poszt kikerült igén áprilisban, ő nem gyújtott rá, egyszerűen azért, mert jól néztek ki a progress bar-ok, amik a szervezetének a tisztulását mutatják. Ajánlott nekem hasonlókat iPhone-ra, például a SmoQuit és a My Last Cigarette appokat, de sajna nekem nem volt elég ennyi, meg a megspórolt pénz és el nem szívott cigik. (Rettenetesen gyenge az akaraterőm, és elég erősen hajlamos vagy az addikcióra egyébként is. Például, szerinted játszottam-e még a “tesztfázis” után a Dirty Dancing játékkal, annak ellenére, hogy még most is gagyinak tartom….? Ráadásul ha valamire azt mondják nekem, hogy nem szabad, tutira folyamatosan azon bizzeg az agyam – kábé egy ötéves kislány szintjének megfelelően. Akkor is, ha én mondtam magamnak, hogy nem szabad. :()

Okostelefon szinten tehát ezeket érdemes megnézni, ha te is hasonló cipőben jársz. Neten pedig két érdekes dolgot találtam. Az egyik csak egy lista 101 dologról, amit cigizés helyett tehetsz. Ha eljutok a B tervemig, biztos fogok róla szemezgetni.

A másik pedig egy nagyon jól összerakottnak tűnő, magyar nyelvű oldal, az exSmokers. (Facebook hirdetésben találtam rá egyébként, tök vicces.) Rengeteg teszt és tipp segít megállapítani, hol tartasz és hogyan tudsz továbbhaladni. Azal kezdődik, hogy megállapítják, melyik szakaszban tartasz az ötből.

A második és harmadik szakasz rövid leírása nagyon sokat segített nekem abban, hogy elhiggyem, nem vagyok hülye vagy túlságosan akaratgyenge, és másokban is ugyanezek a gondolatok visszhangzanak, mire tényleg eljut a végéig. Ezekkel kapcsolatban pedig rengeteg olvasnivaló van az oldalon, és e-mailben küldözgetik az anyagokat naponta, hogy ne feledkezzünk meg a célkitűzésekről és a tippekről.

Néztem pár más hasonló oldalt is, de egyik nagyobb vicc, mint a másik. Mindenféle hülyeséget akarnak rásózni a szerencsétlen leszokónak, de ez csak hosszas bogarászás után derül ki. Az exSmokers-től még nem jött semmi ilyen. Ahogy nézem, ez az Európai Bizottság kezdeményezése, szóval talán nem is csalódom benne később sem.

No, egyelőre itt tartok, hamarosan jön a B terv, majd mesélek. (Ha elsunnyogom, akkor minden bizonnyal megint elbuktam. Ez esetben kérném az ún. “cseszegetés” mellőzését :)) És bocs a sok személyes izéért, de hát ez egy ilyen téma, meg egy ilyen hely.


Szólj hozzá

*

GÉPSÉGSZALON

Ez egy úgynevezett "tech lifestyle blog". Szó esik itt vicces bigyókról és egy fokkal komolyabb elektronikai cikkekről, nőknek szánt kütyükről és hasznos weboldalakról, geek kultúráról és nerd divatról, tippekről és mindenféle kockaságról. Ja, meg persze macskákról és Star Wars relikviákról.

Gépségszalon a Facebookon

Friss kommentek

    HIRDETÉS

    Gyakori címkék


    By Gépségszalon Kreatív Bt. 2008-2014.