A címben szereplő mondat volt a fő konklúzió az első Budapest Girl Geek Dinners eseményen. Legalábbis azzal kapcsolatban, hogyan választanak a nők notebookot. A kötetlen trécselésen azért egyéb szempontokra is fény derült.

Kedd este tartották a Kogart házban az első Budapest Girl Geek Dinners vacsorát. Volt egy-két férfi kísérő is, de tényleg főként lányok ültek a közönség soraiban. (Ráadásul meg kell jegyeznem, hogy alulöltözöttnek éreztem magam farmerben, de azzal nyugtatom magam, hogy biztos minden elegáns szövetnadrágos-blúzos vagy csini nyári ruhás csaj melóból jött.)

A HTC és a Dell hazai képviselői tartottak egy-egy előadást. Nagyrészt arról beszéltek, kik is ők, és mit csinálnak… ez néhol már kicsit túl marketingszagúra is sikeredett, de természetesen esett némi szó a női vonalról is.

Árpás Évi, a HTC hazai country managere kiemelt pár mobilos funkciót, ami csajoknak is hasznos lehet. Például mesélt a “táska üzemmódról”, ami miatt Wendigo el fog kezdeni kampányolni nálam az ilyen telefonok mellett… Ha ezt bekapcsolod a mobilon, akkor onnantól kezdve az “figyeli”, milyen környezetben van, hozzáér-e valami a hátlapjához, satöbbi. Ha azt érzékeli, hogy egy táskában van, akkor tök mindegy, hogy milyen hangerőre volt állítva a csengőhang normál állapotban, ő maxon csörög és rezeg, ha hívnak, hogy tutira meghalld a táskából is. (Ezzel a témával kapcsolatban Wendigoval számos ingerült/engesztelő beszélgetésünk volt, szegény mindig halálra aggódja magát, ha nem veszem fel a telefont, pedig ennek általában annyi az oka, hogy nem hallom meg.)

Emellett szó esett még a HTC Wildfire S nőies színeiről, meg arról, hogy a mobilok “belsejét” is elég jól testre lehet szabni, plusz Évi megmutogatta a HTCSense.com funkcióit is, a biztonsági mentéstől kezdve az elveszett mobil GPS-es megleléséig és távolról, számítógépről történő megcsörgetéséig.

A Dell előadásában szintén termékek és előnyök szerepeltek. Például élőben láthattuk azt, mennyire gyorsan és egyszerűen lehet fedlapot cserélni az Inspiron 15R-en. A Dell Alienware gamer notebook kapcsán pedig azt is megtudtuk, hogy a számítógépes játékosoknak a 43 százaléka nő. (Nem  tudni, hogy ebben a Farmville-esek és az Angry Birds-ösök is benne vannak-e. Forrás itt, köszi, Viki!)

Az előadás végén Borsi Zoltán, a Dell Channel Managere beszélt pár dolgot általánosságban a specifikációkról, illetve arról, hogy nagyjából mi mit jelent egy-egy számítógépes hirdetésben, és mire érdemes figyelni vásárláskor. A “szakmaiságot” olyan közepesre lőtte be, tehát beszélt arról, hogy kell-e grafikus kártya, illetve hogy milyen feladatokhoz elég egy Intel Core i3 vagy i5 processzor, de azt már nem fejtette ki, pontosan mit csinál egy videókártya, vagy mi a különbség a Core i3 és az i5 között.

Lehet, hogy ezekre is kitért volna később, de a kérdések végül már irányba vitték a beszélgetést. Azt hiszem, szegény Borsi Zoltánt kicsit le is fárasztottuk a kérdésekkel, ugyanis mindenki azt akarta tudni, mi a fontos a nőknek a notebookokban. A Dellnél a termékfejlesztők a méret (+tömeg), illetve a szín szintjén foglalkoznak a nőkkel – ezt kellett szegénynek a többször, többféleképpen feltett kérdésre válaszként elismernie. Vásárlói visszajelzésekről, vagy a meghívóban említett “Hogyan választanak a nők IT terméket?” témáról nem esett szó, de a Dell képviselője végül egy huszárvágással – jogosan – visszadobta a labdát, és megkérdezte, hogy miért, nekünk mi a fontos? A szórványos válaszokból tényleg az derült ki, hogy a méret és a szín a lényeg, de azért a specifikációkra is igyekszünk figyelni. Az egyik lány azt is hozzátette: nem árt, ha az adott gyártó honlapján könnyen el lehet igazodni a termékek között, méghozzá aszerint, melyiket mire lehet használni.

(Ha a “Hogyan válasszunk notebookot?” témakör érdekel, akkor itt egy korábbi – elsősorban nőknek szánt – írásom a témában. A példaként említett modellek már valószínűleg elavultak, de egy-két fogalmat talán megmagyaráz.)

Később, az előadás utáni traccsparti során aztán Juca említett még pár kritériumot, amivel nem akart ott hangosan, a nép előtt felszólalni, mert nem Dell terméket választott ezek alapján. Igen fontos és csajos szempont például, ha a notebook billentyűzetének festéke ellenáll a kézkrémnek. Ez a korábbi gépeknél problémát okozott Jucának, aki rendszeresen krémezi a kezét, ezért választott HP Elitebookot. Ráadásul ennek a gépnek a zsanérjai is stabilak, és a monitor sem nyomódik rá a billentyűzetre. (Hozzá kell tenni, hogy Juca tájékozottsága mögött van némi hátszél, ő is a szerencsés “született IT-újságíró-feleségek” sorába tartozik, így aztán picivel könnyebb képben lenni… De ez nem adatik meg mindenkinek.)

A rendezvényre visszatérve: összességében nagyon rendben volt. Jó volt látni, hogy ennyi lányt érdekel a téma, és érdekes volt, hogy kit milyen kérdés izgat. Megmondom őszintén, hogy az előadásokra is kíváncsi voltam, de a közönségre (és az ő érdeklődési körükre) még inkább, ezért nagyon remélem, hogy a következőn többen mernek kérdezni, és beszélgetősebb lesz a figura.


Szólj hozzá

*

GÉPSÉGSZALON

Ez egy úgynevezett "tech lifestyle blog". Szó esik itt vicces bigyókról és egy fokkal komolyabb elektronikai cikkekről, nőknek szánt kütyükről és hasznos weboldalakról, geek kultúráról és nerd divatról, tippekről és mindenféle kockaságról. Ja, meg persze macskákról és Star Wars relikviákról.

Gépségszalon a Facebookon

Friss kommentek

    HIRDETÉS

    Gyakori címkék


    By Gépségszalon Kreatív Bt. 2008-2014.