sodastream1.1
Szódagépet teszteltünk, és átment a vizsgán: még a fiúk is szívesen használták. Hiába, a fröccs szódával az igazi, és ha nem kell vele sokat vesződni, annál jobb.

Ifjonc koromban azért nem szódával ittam egy idő után a szörpöt, mert utáltam szódát csinálni. Nem tudom, melyik háztartásban mi a módja a dolognak, de nálunk az volt a szabály, hogy az csinál szódát, akinél kifogyott. Ebből az lett, hogy mindig kábé csak egy napig volt szóda otthon, aztán három napig mindenki csapvizet ivott a családból. Odaosontunk a szódásszifonhoz, megemeltük, és ha könnyű volt, mert csak az alján lötyögött valami, akkor sima vízzel ittuk a szörpöt. Én egy idő után teljesen átálltam a csapvízre, és meghagytam ezt a mókát a többieknek.

Igazából természetesen nem akkora para a szódacsinálás, csak macera. Szétszedni, beletölteni a vizet tölcsérrel és üveggel, mert persze nem fér a csap alá a szifon, aztán belecsavarni két patront, mert egy kevés hozzá, aztán persze még össze is kellett takarítani a kilötyögött vizet.

Na, ez nincs a SodaStream gépeivel. Először is, nem kell minden alkalommal patront cserélni, mert egy akkora CO2 patront adnak hozzá, ami 60-70 alkalomra elég. Másrészt egyliteres palackok járnak hozzá, ami simán befér a csap alá. Csak annyi a teendő vele, hogy becsavarod a gépbe a vízzel megtöltött palackot, megnyomod a gombot, megvárod, míg belemegy elég szénsav, kicsavarod, és kész a szódád.

Mennyi az elég szénsav? Nos, ezt a túlnyomás hangja jelzi, és erre nincs jobb hasonlat, mint a galambröptetés hangja. De komolyan. Az éles bevetés egy balatoni hétvégén zajlott a baráti körrel, ahol volt egy új lány is a társaságban. Az illető kábé egy nap után vallotta be, hogy többször hallotta a fura hangot a házban, és még gondolta is magában, hogy milyen szabad társaság, hogy “elengedi magát” mindenki. Aztán egyszer ott volt, amikor szódát készített valaki, és megvilágosodott. Még jó, hogy nem vetette bele magát ő is a szabad kibocsátásba.

A társaságnak egyébként nagyon bejött a gép, jelentős fröccsfogyasztók a tagok. A nagy kedvenc a Karcsi-fröccs, egy deci borral és négy deci szódával, mert ezt lehet egész nap inni úgy, hogy csak estére lesz jó kedved tőle. Ezért kábé óránként készültek a szódák, és senki nem húzta a száját, hogy szódát kell csinálni. Három srác a társaságból azóta is nyaggat, hogy írjam már meg a tesztet, és nézzek már utána az áraknak, mert lehet, hogy vennének, csak nincs kedvük utánajárni.

Az ára egyébként tényleg visszajön előbb-utóbb. Nálunk a SodaStream Genesis White járt, ennek az ára 21 990 forint, de már van 17 ezerért is SodaStream gép. (Ez egyébként pont az a típus, aminek a megvásárlásával még a kenyaiak vízszükségletének fedezését is támogatja a nép.) A patron 8000 forintba kerül, de van a csomagban, tehát arra nem kell költeni, csak a patron utántöltésére, ami 2690 forint. Tehát olyan 38-44 forintra jön ki egy liter szóda ára.

Mi egyébként az 55 forintos Primavera ásványvizet szoktuk rendelni a G’Robytól, ezzel számolva elég lassan jön vissza az ára: 400 üveg vizet vennénk csak a szódagép árából. De ha magam elé képzelem a 400 darab nem visszaváltható műanyag palackot, az azért egy kicsit furdalja a lelkiismeretemet. Merthogy a szódagéppel nincs fölös palack sem, amit külön kellene gyűjteni, és persze kerülgetni kellene hetekig, mert ugyanannyi kedvem van levinni a szelektív gyűjtőbe, mint annak idején a szifonnal szódát csinálni.

Persze kell hozzá egy-két kedvező körülmény is, hogy tényleg elégedett legyél vele. Nálunk két dolog hiányzik: hely és normális csapvíz. A SodaStream tényleg kis helyet foglal, de amikor egy tányér sem fér el rendesen a konyhapulton, akkor nagyon meggondolod, minek keresel helyet. (Az ásványvíz ugyanis a földön is elfér.) Panel, ugyebár… És ezzel elérkeztünk a második pontig: ez nem az a környék, ahol friss, tiszta, üde forrásvíz folyik a csapból. Persze az ízen lehet javítani, a SodaStreamnek vannak is nagyon finom szörpjei is. (Mi a maracuja-mango és kiwi-körte ízekből kaptunk egy üveggel, nekem mindkettő ízlett, könnyű, friss italok lettek belőlük, de BZ szerint átlagosak voltak.)  De attól még azt iszod, ami a csapból kijön, és amiről legendákat találsz az interneten.


Mindenesetre a szódagép felkerült a “ha innen elköltözünk, mindenképpen akarom” listára, addig meg iszom majd a szódát Karesznél, Gabesznél vagy Matesznél (akik most már minden infót megkaptak a döntéshez).


Szólj hozzá

*

GÉPSÉGSZALON

Ez egy úgynevezett "tech lifestyle blog". Szó esik itt vicces bigyókról és egy fokkal komolyabb elektronikai cikkekről, nőknek szánt kütyükről és hasznos weboldalakról, geek kultúráról és nerd divatról, tippekről és mindenféle kockaságról. Ja, meg persze macskákról és Star Wars relikviákról.

Gépségszalon a Facebookon

Friss kommentek

    HIRDETÉS

    Gyakori címkék


    By Gépségszalon Kreatív Bt. 2008-2014.