Elmesélem, hogy jártam az idei karácsonyi netes bevásárlással. Leszögezem az elején: nem az a tanulság, hogy a netes vásárlás (is) szívás, hanem az, hogy ha neten vásárolsz karácsonyra, akkor is baromi korán kell elkezdeni a cécót, különben megszívod.

Soha nem voltam az az illető, akinek már november elején kész a karácsonyi bevásárlólistája, és akinél Luca-napra már az összes ajándék tüchtig csomagolásban figyel a gardróbban elrejtve. De idén még a szokásosnál is később álltam neki az ajándékokon való agyalásnak, a konkrét beszerzésről már ne is beszéljünk. Nem volt rá se idő, se hangulat. Blogger-tettestársammal és egyben vőlegényemmel, BZ-vel megbeszéltük, hogy idén low-level karácsonyt tartunk, és ajándékba is csak valami apróságot adunk egymásnak.

Azt hinnéd, hogy apróságot kitalálni és beszerezni könnyebb. Haha, persze. Apróságból még nehezebb személyre szólót kiötölni, mint méregdrága ajándékból. Mindenesetre egy Queen kitűző és egy könyv mellett döntöttem. Mindkettő személyes emlék: a könyvről én meséltem BZ-nek, a kitűzőről meg ő nekem. Ideális választásnak tűnt, miért ne lehetne pofonegyszerűen beszerezni ilyesmiket az eBay és a Bookline korában?

A Queen kitűzőt hamar kinéztem az eBayen, meg is rendeltem, át is ment a pénz a PayPal számlámról (ami most már egyébként kifogástalanul működik). Tíz óra elteltével jött egy rejtélyes üzenet az eladótól, aminek a lényegét azonnal felfogtam, de a teljes szöveget csak Google Translate segítségével tudtam megfejteni. A szöveg ugyanis ez volt:

“Szia, Kérem, fogadja elnézést, de mi vagyunk az állomány ezt az elemet. Én ki fog adni egy azonnali visszatérítésre. Sajnálom, ha ez okoz semmilyen kellemetlenséget. Üdvözlettel, Stu.”

Stu volt olyan kedves, hogy webes transzlatorral lefordította nekem magyarra az üzenetét, de valószínűleg már az eredeti szöveget is elírta, legalábbis visszafordítva így nézett ki:

“Hi, Please accept the apologies, but we are the stock this item. I will issue an immediate refund. I’m sorry if this causes any inconvenience. Regards, Stu.”

Volt még pár szimpi kitűző az eBayen, de mindet Stu árulta, és nem volt kedvem egyesével végigpróbálgatni, mégis melyik van raktáron, egészen addig, amíg eljön a Szenteste, és én ott állok kitűzőtlenül. Szóval végül hagytam a netet, és irl mentem utána. (Megállapítottam, hogy Bob Marley, Che Guevara és marihuána kitűzőt minden bokorban talál az ember, a trendi fiatalok boltjában ezek mennek. Gondolatban bocsánatot is kértem minden trendi fiataltól, hogy eddig rosszat gondoltam róluk, például korábban sosem hittem volna, hogy tudják, kicsoda Che.) Az én hülyeségem volt, hogy rossz helyeken kerestem, de végül a Headbangerben felleltem az utolsó példányt. Persze tőlük is megrendelhettem volna neten, de postaköltséggel együtt az ár-érték arány egy kitűzőnél nem éppen kifizetődő.

Az egyik ajándékról tehát viszonylag hamar kiderült, hogy neten nem fogom megszerezni, a másik viszont nem hagyott nekem ennyi időt. A Bookline-nal eddig csak pozitív tapasztalatom volt (most sem az ő hibájuk volt a kavarás), azt pedig külön szeretem, hogy egy csomó antikvárium kínálatát összefogják, így nem kell végigmászni egy csomó üzletet, ha valami régi könyvet keresek. Most is csak antikvár példányt találtam abból, ami nekem kellett. Meg is rendeltem 15-én délelőtt, és azt ígérték, legkésőbb 23-án mehetek érte. Azt hittem, ez a 23-a csak riogatás, és hamarabb meglesz a szajré. De nem jött tőlük hír egészen 22-éig, aznap délután 3-kor ugyanis írtak, hogy:

“Szíves elnézését kérjük, de az alábbi rendelését sajnos nem tudjuk teljesíteni. Ennek oka, hogy beszállítónk tájékoztatása szerint rendelésének időpontjában a termék kapható volt, valójában már nem állt rendelkezésre. Az esetért ismételten elnézését kérjük!”

Nem túl vidám dolog karácsony előtt másfél nappal rájönni, hogy a legfontosabb ajándékot buktad, pedig már 9 napja azt hiszed, megvan… azaz meglesz.

Mindenki megnyugtatására közlöm, hogy meglett a könyv. Szerencsére a Headbanger környéke, a Múzeum körút fullon van antikváriumokkal, és az utolsó előttiben meg is találtam az óhajtott példányt – miután hülyének nézettem magam az összes többiben. (Ha a magyar származású angol író, George Mikes könyvét, nevezetesen a Tsi-tsa és tsai című darabot keresed, számíthasz néhány kiejtésbeli akadályba. :))

Mindenesetre megint megtettem azt a fogadalmat (amit tutira nem teljesítek jövőre sem, ahogyan eddig sem), hogy 2011-ben most már tényleg időben elkezdem a karácsonyi vásárlást. Ha december elején kapom ezeket a visszajelzéseket, bőven lett volna időm máshol is szétnézni, szóval nem Stu, az eBay, a Bookline vagy az antikvárium hibája, hogy egy csomó fölös kört kellett futnom.


Szólj hozzá

*

GÉPSÉGSZALON

Ez egy úgynevezett "tech lifestyle blog". Szó esik itt vicces bigyókról és egy fokkal komolyabb elektronikai cikkekről, nőknek szánt kütyükről és hasznos weboldalakról, geek kultúráról és nerd divatról, tippekről és mindenféle kockaságról. Ja, meg persze macskákról és Star Wars relikviákról.

Gépségszalon a Facebookon

Friss kommentek

    HIRDETÉS

    Gyakori címkék


    By Gépségszalon Kreatív Bt. 2008-2014.