Kép forrás: Élelmiszer Online

Két hónapja befagyasztották a PayPal számlámat, mert gyanús tevékenységet észleltek. Múlt csütörtök este kaptam vissza a hozzáférésemet végre. Hozzá kell tenni, hogy nem (csak) rajtuk múlt, hogy ennyi időbe telt. Ráadásul alapvetően jót akartak nekem.

Amint azt még az első eBay játékról szóló posztban említettem, a játék végére lekorlátozták a PayPal fiókomat. Gyanúsnak találták, hogy vásárolgatok nagyban egy olyan címre, ami nem is a bankkártyám számlaküldési címe.

Egyrészről csúnyákat gondoltam a PayPal alapítóinak nőnemű felmenőikről, mert mi közük van hozzá. Nem is arról bankszámlámról érkezett az összeg a PayPal fiókomba, akkor miért kell ezen lovagolni?

A másik oldalon hálás voltam nekik, mert ha egy orosz hekker töri fel a fiókomat, és elkezd magának guminőket rendelni a szentpétervári albijába, akkor is kérdezősködött volna a PayPal, hogy ezt így mégis hogy.

Szóval be kellett nekik bizonyítanom, hogy mindkét cím az enyém, és azt is, hogy a bankkártyám az enyém. Az előbbit tök jogosnak tartottam, viszonylag gyorsan ment is, beszkenneltem nekik egy csekket meg a lakcímkártyámat, el is fogadták. (Igen, tudom, hogy hülyeség ilyet neten feltölteni, de legalább a személyim nem volt mellette.)

A bankkártya bizonyítás már nehezebben ment. A bankszámlakivonatomon semmi nem utalt a kártyámnak a számára, ami meg volt adva a PayPalon. Így csak azt tudtam bizonyítani, hogy a számla az enyém, de azt már nem tudtam bizonyítani, hogy a kártya ahhoz a számlához tartozik, ami az enyém. Azt javasolták, hogy kérjek a banktól valami igazolást erről. Az OTP-ben viszont azt mondta az ügyintéző, hogy hát ők ilyet nem tudnak adni. Sehogy. Nekik ilyen nincs. Nem is érti, még sose kért senki ilyet. Különben is, miért kéne annak látszania a számlakivonaton.

Elárulom: de, látszik. Ha pénzt veszek ki egy automatából, a tranzakció mellett feltüntetik a kártyaszámot is a kivonaton, vagy legalábbis egy részletét. Ezt persze én nem vettem észre (azon a kivonaton pont nem volt semmi kártyás tevékenység, amit végigböngésztem először), az OTP-s nőnek meg nem jutott eszébe. BZ szúrta ki, amikor végső elkeseredésünkben azt kezdtük el nézni, hova tudjuk odafotóboltozni a kártyaszámot a kivonatra. (Egyébként érdekes teszt lett volna, hogy elfogadják-e, de jobb, hogy nem próbáltuk ki.) Mindenesetre ezt végül, több kör után elfogadta a PayPal.

Nagyon jó kis Resolution Centerük van, ahol nyomon lehet követni az ügyeket, és azt is világosan jelölik, melyik ügyben várnak tőlem valamilyen visszajelzést, és mikor van náluk a labda. Ez már csak azért is jött jól, mert kétszer is előfordult, hogy feltöltöttem valami doksit, és még két nap után is azt láttam a Resolution Centerben, hogy tőlem várnak valami feedbacket. Csak amikor külön írtam nekik mailt, akkor nézték meg a feltöltött cuccokat, ez azért nem volt annyira hatékony.

Szóval ebben a két hónapos átfutási időben benne van az ő kezük is, de hozzá kell tenni, hogy én is sokat halogattam minden egyes lépést. Valahogy ritkán van kedvem hivatalos ügyek után rohangálni, még akár a neten is. Ha nincs hozzárendelve határidő, és csak nekem fontos a dolog, akkor mindig ez lesz az a feladat, amit elhalasztok másnapra, aztán megint másnapra, és így tovább. (Arról meg persze ne is beszéljünk, hogy amikor elszállt az asztali gépünk, illetve utána még a monitorunk is, akkor kisebb gondunk is nagyobb volt annál, hogy a nyomtató-szkennert instalálljuk egy másik gépre, hogy szkennelni tudjunk a PayPalnak. De ez már egyéni szoc. probléma.)

Szóval a lényeg: a PayPal überbiztonságos, viszont nem ajánlanám senkinek, aki nem tud angolul. Ha nincs gikszer, akkor viszonylag egyszerű használni, de ha beüt valami olyan, mint az én problémám, akkor egy olyan felhasználó, mint mondjuk az Édesanyám, el lenne veszve.


Szólj hozzá

*

GÉPSÉGSZALON

Ez egy úgynevezett "tech lifestyle blog". Szó esik itt vicces bigyókról és egy fokkal komolyabb elektronikai cikkekről, nőknek szánt kütyükről és hasznos weboldalakról, geek kultúráról és nerd divatról, tippekről és mindenféle kockaságról. Ja, meg persze macskákról és Star Wars relikviákról.

Gépségszalon a Facebookon

Friss kommentek

    HIRDETÉS

    Gyakori címkék


    By Gépségszalon Kreatív Bt. 2008-2014.