Nem az iPod nagy, hanem Vasquez kicsi. Még.

Majdnem pontosan három éve, hogy írtam az akkori legfrissebb iPod nanóról, és most megint egy új darab volt nálam. Mit mondjak, durva a fejlődés, mind a méretet, mind pedig a funkciókat tekintve. Előrelépés? Nanó… illetve, naná!

Nyilván az érintőképernyő a legszembetűnőbb változás: három éve ez még egyáltalán nem volt ilyen mainstream dolog, az a nano még a “tárcsázós” verzió volt. Most pedig itt egy alig fél centi vastag ketyere, ami akár órának is elmegy a csuklódon (sőt, van olyan, aki kifejezetten erre alapozott óraszíjakat gyárt hozzá), és egy 3,8 centi átlójú érintőképernyő figyel rajta. Amikor még csak a képeket meg a bejelentést láttam, kétségeim voltak afelől, hogy ekkora méretben kényelmesen használható egy touchscreen, de ezek a kétségek hamar eloszlottak. Az érzékenységgel, illetve a menüben való tájékozódással sem volt gondom. Az “intuitív kezelőfelület” kifejezés létjogosultságát aláírom, bár lehet, hogy ehhez kellett az iPhone-os tapasztalat is, ezt nem tudom. (Totálisan antitech barátnőm kérdése szállóigévé vált, amikor meg akart nézni valamit a neten kocsmázás közben, és a kezébe nyomtam a Szifont. Fél percig meredt rá, majd azt kérdezte: “Hogy kell ezzel bármit csinálni?” Persze néhány alapvető instrukció után már “száguldott is az információs szupersztrádán”) Egyedül a kilépés gombot nem találtam, de elég hamar rájöttem, hogy itt ilyen nincs is, egyszerűen csak “vissza kell lapozni”, azaz jobbra végig kell húzni a kijelzőn az ujjamat.

Évekig használtam egy második generációs iPod shuffle-t, óhatatlanul is ahhoz hasonlítottam ezt a nanót is. Pedig tudom, hogy nem kéne, de nehéz volt megállni. Már csak azért is, mert ha egymás mellé rakjuk a kettőt, egyértelműen látszik, hogy a nano majdnem akkorára ment össze, mint a régi shuffle.

És ehhez képest persze mennyivel többet tud! (Tudom, nem egy kategória, de akkor is…) Arról ne is beszéljünk, hogy van rajta kijelző meg menü, mert ugye a két modell nem az a kategória. De a számokat lehet rendezni albumok, műfajok, szerzők és előadók szerint, a Genius mix pedig hangulat szerint hozza a zenéket. Ez utóbbit nem nagyon próbálgattam, nem tettem rá annyi zenét. (Ja, az iTunes továbbra sem a barátom, de biztos az a gond, hogy Windowssal használom, állítólag Mac-kel sokkal könnyebb.) Rádió is van az apróságban, illetve podcastokat és fényképeket is lehet rá tölteni. Ez utóbbinak sok értelmért nem láttam egy ekkora kijelzőn, ráadásul egy MP3 lejátszón. Ettől függetlenül persze, ha “öribe” lenne ilyenem, biztosan rápakolnék pár képet,  példáulVasquezről, a “szerkesztőségi macskáról”. Szóval akkor lehet, hogy mégis van értelme… :)

No, mi van még az új nanóban? Például hangszínszabályzó 22 előre beprogramozott stílussal, illetve egy fitnesz alkalmazás, ami elvileg számolja a lépéseket. Gyakorlatilag csak akkor ugrott a számláló, amikor nagyon erősen ráztam, normál lépésekre nem reagált. De azt is hozzá kell tenni, hogy még nem találkoztam olyan telefonba vagy MP3 lejátszóba épített lépésszámlálóval, ami korrektnek tűnő értékeket mért volna. Picit fura helyre, a tartozékok menüpontba dugták el a VoiceOver alkalmazást, aminek a segítségével látássérültek is használhatják a ketyerét. Piros pont a kezdeményezésért, az Apple elég szorgalmas ezen a téren.

Annak külön örültem, hogy az érintőkijelzővel és egyéb fejlődéssel együtt a hangerőgombok nem mentek át digitálisba, azaz nem az érintőképernyőn kell szabályozni a hangerőt, hanem a kütyü tetején található “normál” gombokkal. Ezt ugyanis külön szerettem a shuffle-ben, hogy nem kellett előhalászni, billentyűzárat feloldani és menüben kurkászni egy kis halkításhoz meg hangosításhoz.

Összességében lájkoltam az iPod nanót, és újfent rácsodálkoztam, mennyit változott a technológia meg a tudás az utóbbi 3 évben. Talán szokatlan ez így a Gépségszalonon, de néha nekem is szabad ilyet. Egészen nosztalgikus hangulatba kerültem, mikor olvastam a 3 évvel ezelőtti sorokat.


Szólj hozzá

*

GÉPSÉGSZALON

Ez egy úgynevezett "tech lifestyle blog". Szó esik itt vicces bigyókról és egy fokkal komolyabb elektronikai cikkekről, nőknek szánt kütyükről és hasznos weboldalakról, geek kultúráról és nerd divatról, tippekről és mindenféle kockaságról. Ja, meg persze macskákról és Star Wars relikviákról.

Gépségszalon a Facebookon

Friss kommentek

    HIRDETÉS

    Gyakori címkék


    By Gépségszalon Kreatív Bt. 2008-2014.