A fájlcserélés új formája: az utcán, a falból kiálló USB kulcsra dugod a géped, és otthagysz pár fájlt, cserébe pedig te is elvihetsz némi adatot. Ez a ‘Dead Drop’.

Az anonim, offline peer to peer fájlcsere a német Aram Bartholl “médiaművész” ötlete, aki mostanság a New York-i Free, Art & Technology Labs (F.A.T. NYC) tagjaként is tevékenykedik. New Yorkban szórt el egy-egy USB-t a falba építve öt különböző helyszínen, mindegyiken egy readme.txt fájllal, ami leírja a projekt lényegét.

Ideológia egyébként nincs a blogposztban, illetve a honlapon, ahol bemutatja az ötletet. Szóval nem valamiféle torrent-aktivista a srác, aki így akarja felhívni a figyelmet a szabad fájlcserére. Ez inkább művészet.

Az önéletrajza szerint Bartholl a munkáiban a neten található adatok és a közösség mindennapi kapcsolatával foglalkozik. “Hogyan jelennek meg a hálón található adatok a mindennapi életünkben? Mi tér vissza a kibertérből a fizikai térbe? Hogyan befolyásolják a digitális innovációk a mindennapi tevékenységünket?” – ilyen kérdések szerepelnek a CV-jében.

A múlt hét végén jelent meg a blogbejegyzése a projektről, amit akkora érdeklődés övezett, hogy gyorsan elkezdett összerakni egy külön Dead Drops honlapot. Itt – egyebek mellett – bátorítja az embereket, hogy csatlakozzanak, és fúrjanak a falba USB kulcsokat ők is. Van egy térkép is, ahol a már létező Dead Drop-okat gyűjti.

Két dolog jutott eszembe: nálunk itthon vagy csak simán szétrugdosnák az ilyesmit, vagy vírust tennének rá záros határidőn belül. Az előbbi egyébként máris megtörtént az egyik “fájlcserélővel” New Yorkban: szétverték az egyik múzeum mellé installált Dead Dropot. Bartholl azonban biztos benne, hogy a Dead Drop mozgalom hamarosan visszavág öt másik Dead Droppal a környéken.

Vajon lesz kedve valakinek itthon is ilyesmivel szórakozni? (Nem a szétveréssel, hanem az elkészítéssel.)


Szólj hozzá

*

GÉPSÉGSZALON

Ez egy úgynevezett "tech lifestyle blog". Szó esik itt vicces bigyókról és egy fokkal komolyabb elektronikai cikkekről, nőknek szánt kütyükről és hasznos weboldalakról, geek kultúráról és nerd divatról, tippekről és mindenféle kockaságról. Ja, meg persze macskákról és Star Wars relikviákról.

Gépségszalon a Facebookon

Friss kommentek

    HIRDETÉS

    Gyakori címkék


    By Gépségszalon Kreatív Bt. 2008-2014.