Ola Helland bebizonyította a haverjának, Jorgennek, hogy igenis össze lehet gyűjteni egymillió zsiráfot másfél év alatt. Csak egy csomó jó fej internetező kellett hozzá.

Miért akar valaki összeszedni egy csomó zsiráfot? Fogadásból. Természetesen nem élő, igazi zsiráfokról, hanem kézzel készített vagy rajzolt példányokról van szó.

Az egész onnan indult, hogy Ola egy ivászat közben elkezdett arról mesélni Jorgennek, milyen csodálatos dolog az internet, szerinte a segítségével simán össze tudna gyűjteni akár egymillió zsiráfot. (Ennyi igazi, élő zsiráf egyébként nincs is, a Wikipedia infói alapján a teljes afrikai zsiráfpopuláció összesen 110-150 ezerre tehető.) Jorgen pedig a szaván fogta a haverját, aki neki is látott a projektnek. Poénból csinált egy honlapot az akciónak, amit kitolt Facebookra és Twitterre. Gondolta, hogy röhögnek majd egy jót a haverjai, rajzolnak neki egy-két zsiráfot, aztán elfelejtik az egészet. Ehhez képest, miután kiposztolta az üzeneteket, elment ebédelni, és mire visszaért, már 46 zsiráfot küldtek neki, és nem csak a barátai, hanem ismeretlenek is jelentkeztek a rajzokkal. Az első nap végére már 134-en állt a számláló. Futótűzként terjedt a sztorija a modern szájhagyomány útján.

Az egész projekt tavaly nyáron indult, és a jövő év január elseje volt a céldátum, amíg teljesíteni kell az egymilliót. Ehhez képest már 440 nap után, azaz kábé egy hónapja megvolt az egy milla.

Persze azóta sem tétlenkedett a srác, ugyanis már könyvet is megjelentetett azóta a beküldött zsiráfok egy részéről. Jó, erre már korábban is rágyúrhatott, de akkor is. Irdatlanul sok időt eltöltött az egész projekttel. Mindegyik képet felpakolta a honlapra, egy szép, kereshető adatbázissal egyetemben. Mindegyik képről vezette, hogy ki küldte és honnan, illetve hogy hány éves volt az elkövető.

Ki is használja, hogy megvannak neki ezek az adatok. Egyrészt szép összesítéseket és chartokat hozott össze belőle, másrészt készített egy játékot is. Utóbbinak annyi a lényege, hogy elénk dob egy képet, és megtippelhetjük, hány éves az illető, aki az adott képet beküldte. Precízen számolja az eredményeinket, és statisztikát is készít, hogy hány képpel játszottunk már, és hány évet tévedtünk átlagban. Szórakoztatóbb, mint amilyennek a leírás alapján tűnik.

Ja, és persze lehet random is böngészni a zsiráfokat, vagy egy óriási mozaikon keresgélni, de megadhatunk egyéb keresési feltételeket is. Például kiderítheted, hogy hányan küldtek be zsiráfot Magyarországról. (320-an egyébként, és a kedvencünk közülük a fenti képen látható darab, amit Kedves Ágnes, 23 éves budapesti lakos küldött be.)

Mindemellett igen alapos volt a srác, tényleg minden “pályaművet” ellenőrzött, és 18 481 darabot visszautasított, ugyanis nem feleltek meg a szabályoknak. Annyi volt a feltétel, hogy kézzel készüljön a zsiráf vagy a rajz, és semmiképpen sem számítógéppel, mert az túl egyszerű lenne.

S hogy miért éppen a Metallica, a zsiráf? Azért, mert ez Ola kedvenc állata, olyan különleges és egyedi, a hosszú nyaknak és a sárga-fekete színnek köszönhetően annyira eltér a Föld összes többi állatától, hogy mindenki tudja, hogy néz ki egy zsiráf. Ola azt figyelte meg, hogy az emberek mosolyognak és nevetnek, amikor zsiráfot rajzolnak. Már korábban is szórakozott azzal, hogy zsiráfrajzokat gyűjtött be a haverjaitól, innen keveredett ez a szál az ominózus kocsmai beszélgetésbe.

El lehet gondolkodni azon, hogy mit bizonyít az, hogy 440 nap alatt meglett az egymillió zsiráf. Lehet, hogy az emberek hülyék és marják egymást, de mégis hajlandóak tollat vagy egyebet ragadni, hogy teljesítség egy norvég srác kívánságát. (Vagy hogy segítsenek neki megnyerni egy fogadtást.) Vagy azt bizonyítja, hogy az internet tényleg csodálatos, és hihetetlen dolgokat lehet vele elérni? Vagy…? A többi jöhet kommentben.


Szólj hozzá

*

GÉPSÉGSZALON

Ez egy úgynevezett "tech lifestyle blog". Szó esik itt vicces bigyókról és egy fokkal komolyabb elektronikai cikkekről, nőknek szánt kütyükről és hasznos weboldalakról, geek kultúráról és nerd divatról, tippekről és mindenféle kockaságról. Ja, meg persze macskákról és Star Wars relikviákról.

Gépségszalon a Facebookon

Friss kommentek

    HIRDETÉS

    Gyakori címkék


    By Gépségszalon Kreatív Bt. 2008-2014.